Leef(spel)regels

Omdat we streven naar een open communicatie en omdat goede afspraken goede vrienden maken hebben we besloten onze leefregels te publiceren.

Uniformen

Op Chiro zondagen mogen leiding en leden alle Chiro gerelateerde T-shirts en truien dragen. Op uitstappen is het verplicht voor alle leden een rood Chiro T-shirt te dragen. De leiding draagt dan het gele leidings-T-shirt en/of de bordeaux leidingstrui. Op deze manier ziet iedereen dadelijk dat we een groep vormen en stimuleren we een samenhorigheidsgevoel.

 • Sloebers-speelclub: enkel chiro T-shirt
 • Rakwi- Aspi: volledig uniform: Broek/rok, t-shirt, trui/hemd
Aankomen en vertrekken

Wanneer leden op de Chiro zijn aangekomen is het verboden de Chiro terreinen terug te verlaten, tenzij in functie van een activiteit in groep en/of onder toezicht van de leiding. Na aankomst blijven leden tot het einde van de activiteit op de Chiro. Voor sloebers, speelclub en rakwi’s is dit om 17 uur. Voor tito’s, keti’s en aspi’s is dit om 18 uur. Wanneer kinderen de terreinen toch verlaten zijn ze niet verzekerd.

Gebruik fluovestje

Wanneer de Chiro-terreinen verlaten worden, dient eenieder een fluo-vestje te dragen, zowel leiding als leden. Op deze manier zijn we goed zichtbaar in het verkeer en profileren we ons als groep.

Waardevolle spullen op de Chiro

Bij het begin van een Chiro-zondag geven de leden alle GSM’s, fietssleutels en andere waardevolle spullen af aan de leiding. Deze worden dan in bewaring genomen in het leidingslokaal en de leden krijgen deze terug aan het einde van de activiteit. Zo proberen we verlies en eventuele schade te vermijden

Alcohol en drugs
 1. Tijdens Chiro-zondagen zijn roken en het gebruik van alcohol en drugs verboden.
 2. Het gebruiken van drugs in relatie tot de Chiro is ten allen tijden verboden, zowel voor leiding als leden. Indien deze regel overtreden wordt zullen wij hier streng tegen optreden. Bij een eerste overtreding volgt een waarschuwing. Bij een volgende overtreding nemen we contact op met de ouders en wordt men (tijdelijk) van de Chiro geschorst.
 3. Op weekends, leefweek en kamp:
  • Tijdens speciale gelegenheden (BV. kampvuur, bijwonen leidingskring, …) bieden we aan de oudste afdelingen (keti’s en aspi’s) vrijblijvend een beperkte hoeveelheid licht alcoholische dranken aan. Deze worden bepaald in samenspraak met de afdelingsleiding. Er wordt niemand verplicht tot het nuttigen van alcohol en er zijn steeds niet-alcoholische alternatieven aanwezig.
  • Binnen de leidingsploeg wordt een beurtrol opgesteld van mensen die volledig nuchter blijven, zodat er altijd een verantwoordelijke aanwezig is.
  • Roken is enkel toegestaan na mondelinge bevestiging van de ouders aan de leiding. Roken gebeurt op vaste tijdstippen en vaste locaties onder toezicht van de leiding. Op deze locaties zijn dan ook geen niet-rokers aanwezig. Zo beperken we de sociale impact van roken op de groep en zetten we niemand aan tot roken.
  • Overtredingen tegen bovenvermelde afspraken worden bestraft zoals in punt 2. Hierbij komt dat bij een tweede overtreding gevolgd wordt door het verplicht huiswaarts keren van de leiding/lid in kwestie.
 4. Tijdens andere Chiro gerelateerde activiteiten (aspi-café, fuiven, …):
  • Het gebruik en bezit van drugs zijn ten allen tijden verboden
  • Omtrent alcohol en roken worden duidelijke afspraken gemaakt met de afdelingsleiding.

Mocht je hier nog vragen bij hebben, twijfel dan zeker niet ons te contacteren via het contactformulier info chiro vorselaar.